Om Margareta

Min pappa och mamma tyckte att Margareta Fridén var ett alldeles förtjusande för och efternamn på ett flickebarnet, och så fick det bli! Sedan gick det två, tre år innan jag bestämde mig för vad jag skull bli när jag blev stor. Typ kanske denna dagen! Författare och Illustratör fick det bli!

Min pappa och mamma tyckte att Margareta Fridén var ett alldeles förtjusande för och efternamn på sitt flickebarnet, och så fick det bli! Sedan gick det två, tre år innan jag bestämde mig för vad jag skull bli när jag blev stor. Typ kanske denna dagen! Författare och Illustratör fick det bli!

Född i Främmestad, sedan blev det Nossebro. Jag bodde senare flera år i Nesbyen i Norge , sedan blev det ljuvliga Bohuslän och paradiset i lilla Rixö i flera år. Det roliga är ju att jag nu har flyttat tillbaka till mitt Nossebro!

Jag är uppvuxen i en enormt, kreativ familj. Det var foto, sång, musik, pianospelande, körer, keramik, akvarell och oljemålning. Det ritades och rimmades, spelades dragspel, gjordes animerade filmer osv mm… Lilla Margareta älskade alltihopa!!

Ändå blev jag starkt påverkad att inte, ”ta den vägen”, inte satsa på något inom det kreativa området, för det var ju både osäkert och mer som en liten hobby, att räkna! Kärleksfullt menat är jag helt övertygad om.

Så Margareta tog den säkra vägen och utbildade sig till socionom. MEN, gissa vem som har gått alla tänkbara kvälls- och helgkurser, sommarkurser och lite längre konstnärliga utbildningar: Margareta! Allt från träskärning, oljemålning, akvarell, ritkurser, keramik, foto, textil, tryck… mm

Mitt rum har alltid, sett ut som en snickarbod och experimentverkstad!

Mitt rum har alltid, sett ut som en snickarbod och experimentverkstad!

Stöd från kärleksfulla vänner kan flytta berg!

Det tog lång tid innan jag bestämde mig, men till slut blev det mina blyertspennor och akvarellfärger jag satsade på.

I flera år satt jag bara och ritade! Jag gav mig själv uppgifter. Typ imorgon skall jag rita av, en radio, en tulpan, en hand och en hund. Så höll jag på.
Akvarellfärger och penslar köptes in. Jag gick kurser. Jag blandade färger. Gick flera kurser. Läste och målade.

Till slut var det mina vänner som kärleksfullt tvingade mig att ta steget:
– Margareta, vi har bestämt att du skall ha en utställning! Om tre månader. Hem och måla! Vi lånar dig pengar till inramning. Har vi tur så får vi tillbaka pengarna om inte så fixar det sig på något sätt!

Med skräckblandad glädje antog jag utmaningen, och när utställningen var över stod jag kvar som ett livs levande frågetecken: varenda tavla var såld och jag kunde betala tillbaka pengarna för inramningen dagen efteråt! Dessutom hade jag nu blivit så kaxig så jag köpte hela ramverkstaden och tog över den!

Detta hade aldrig hänt om mina väninnor inte hjälpt mig att ta det första steget ut i rymden! Därför påpekar jag alltid, när jag hör någon som har en dröm;
”se till att omge dig med vänner som alltid, stöder dig. Som du kan bolla idéer med och som vill dig väl! I alla väder”

Stöd från kärleksfulla vänner fick mig att ta tag i min dröm!

Även om jag deltagit i flera utställningar så blev 1999 en milstolpe på något sätt med min utställning ”Fjörfä” i Nesbyen Norge.

1999 mottog jag ett stort pris som har betytt att jag verkligen vågade satsa ännu mer på mitt illustratör och konstnärskap; SOLSIKKEPRISEN på Kjerringtorget Nesbyen

Kärleksfulla tanter

Kärleksfulla tanter

Samma år öppnade jag en Ramverkstad och mitt eget Galleri; Hjärtans Lust.

Sedan har jag konstant ”pysslat på”, med än det ena och än det andra! Allt från illustrationer i tidningar, utställningar till barnböcker!

• 1999 Bitar av utställningen ”Fjörfe” visas på Vikingskeppet i Hamar på ”Kvinner viser vei”.
• 1999 Separatutställning ”Fjörfe” Nesbyen
• 1999 Mottog ”SOLSIKKEPRISEN”, för utställningen ”Fjörfe”.
• 1999 Startade Ramverkstad och eget Galleri; Hjärtans Lust
• 2002 Separatutställning  ”Vi flyr både höyt og lavt”, Nesbyen.
• 2002 Flyttar min firma HJÄRTANS LUST, till större lokal och utvidgar verksamheten.
• 2003 Separatutställning på Galleri Bruslett, Gol.
• 2004 flyttar till Lysekil
• 2006 Separatutställning ”Illustrationerna till Musen Lina böckerna”, Nossebro
• 2004 Separatutställning ”Ett gott skratt förlänger livet”, Lysekil
• 2006 Bokutgivelse LINAS TOKIGA DAG
• 2006 Bokutgivelse LINAS KLOCK-BOK
• 2006 Bokutgivelse LINAS ABC-BOK    B.Wahlström förlag
• 2007 Bokutgivelse LINAS MÅNADS-BOK   B.Wahlström förlag
• 2008 Bokutgivelse LINAS GRÖNSAKS-BOK   B.Wahlströms förlag
• 2009 Bokutgivelse LINAS SIFFER-BOK   B.Wahlströms förlag

• 2013 Bokutgivelse NEJ TACK JAG VILL INTE LÄGGA MIG, SA ASTRID SVENSSON   iTunes
• 2013 Bokutgivelse BUBBA  iTunes

 

Barnböcker, barnböcker, och ännu flera barnböcker!!

Det började med serien om Musen Lina och sedan har det bara fortsätt!
För några år sedan bestämde jag mig för att ta mig in i den elektroniska världen, från att både rita elektroniskt till att producera e-böcker.
Men fortfarande är det blyertspennan som är mitt viktigaste uttryck och vän, vad som inspirera mig och hur jag har det skriver jag en del om min blogg: Välkommen att titta in där om du har tid och lust!

De senaste åren har bestått av inlärning på att hantera allt från ritprogram, ljudredigering, filmskapande, layout osv. Idag har jag stolt producerat två e-böcker, helt själv, men fortfarande är det samma drivkraft som över huvud taget hjälper mig vidare;

– med stöd och hjälp av kärleksfulla vänner!

Hej svejs!

Hej svejs!