E-böcker

E-böcker, ett spännande steg framåt !

E-böcker låter ju jättespännande, så för några år sedan bestämde jag mig för att försöka, som författare och illustratör och att komma in i den elektroniska barnboks bokhyllan: nämligen e-böcker.

Från E-boken "Bubba" på i-Tunes. Margareta Friden

Från E-boken ”Bubba” på i-Tunes. Margareta Friden

Min första e-bok blev färdig i maj 2013 efter många års experimenterande, läsande, studerande och hjälp av släkt vänner och alla tänkbara i min omgivning. Nästa e-bok släpptes i december samma år.

Jag har givit ut två barnböcker i e-boksformat

Den ena E-boken heter;  Nej tack jag vill inte lägga mig, sa Astrid Svensson

E-boken Nej tack jag vill inte lägga mig,sa Astrid Svensson. Margareta Fridén. iTunes 2013

E-boken Nej tack jag vill inte lägga mig,sa Astrid Svensson. Margareta Fridén. iTunes 2013

Den handlar om Astrid Svensson. En godnattsaga. Astrid vill inte lägga sig, hon delar generöst ut tretton olika tips på temat hur man kan fördröja nattandet!

Från e-boken om Astrid Svensson

Från e-boken om Astrid Svensson

 

 

Den andra E-boken heter; Bubba

E-boken Bubba. Margareta Fridén iTunes 2013

E-boken Bubba. Margareta Fridén iTunes 2013

Boken handlar om mamma Viola och Bubba som har hela huset fullt av djur! Djurens favoritmat har försvunnit på ett mystiskt sätt och vi får följa med i räddningsaktionen! Det finns ljud och animerade små filmer i boken.

 

Från e-boken Bubba

Från e-boken Bubba

 

Är du intresserad av att köpa böckerna kan du lätt och smidigt gå in på min shop, eller gå in på iTunes. Du kan även ladda ner ett litet utdrag och provläsa! Du läser böckerna antingen på en iPad eller på en mac-dator. Du skall ha programmet iBooks installerat för att kunna ladda ner e-böckerna.

 

 

Kul, tycker jag att man kan läsa en bok på flera olika sätt!

E-böcker är ett hett och omstritt tema, och jag har följt debatten under flera år i tidningsinlägg, bloggar på Facebook-grupper osv. Jag har inte tänkt att ägna en sekund åt att varken debattera för eller emot; jag bara konstaterar att E-bok-läsandet ökar. I snabb fart. Över hela världen. Följ gärna med på Min egen blogg, där jag mellan varven kommer att ”lufta tankar” om E-böcker.

e-böcker

E-böcker

Fortfarande finns det mängder av vuxna och barn som inte ägnar en tanke åt att läsa eller ladda ner en e-bok. Men antalet sålda läsplattor och iPad ökar och därmed så har man i alla fall möjligheten, att komma närmare möjligheten.

Kommer du ihåg de här roliga ”popup-böckerna”, interaktiva på sitt sätt, med papp och pappersflikar man drog i! Där man kunde titta in i ett utstansat hål, dra i en liten flärp och plötsligt se en liten pappersdrake titta fram! Eller man drog i en anna pappflik och så vips!!….Så vecklades ett helt papp-slott upp, mitt framför dina barns tindrade ögon!

Sedan kom en nästa kategori. En barnbok som faktiskt innehöll ett batteri! Böckerna med plastknappar man kunde trycka på! Tryckte man på en knapp så började hunden skälla och ett tryck på nästa knapp: en jamande katt! Osv…

Dagisfröken i e-boken om Astrid Svensson. Margareta Fridén. iTunes 2013

Dagisfröken i e-boken om Astrid Svensson. Margareta Fridén. iTunes 2013

För mig, så är e-böcker ett steg vidare! En slags ”elektronisk popup-bok”! Barnböckerna har bara spatserat vidare och vill vara med i dagens tid.

E-böcker kanske kan öka läsfrämjandet?

Våra små framtidshopp, kommer att få möjligheten att läsa mer och mer på läsplattor förmodar jag. Och det är toppen! Läs på läsplatter eller pappersböcker, plastpåsar, runstenar eller vad som helst! Kan man bara öka läsandet, på ”vilket underlag” som helst så är jag lycklig!

E-boken Nej tack jag vill inte lagga mig,sa Astrid Svensson. Margareta Fridén

E-boken Nej tack jag vill inte lägga mig,sa Astrid Svensson. Margareta Fridén

Och personligen tror jag att om man i ung ålder, ges så många möjligheter som bara tänkas kan, till att få lov att låta sin fantasi få snurra runt och fritt, så står man sig bättre i framtiden. Och om nu detta skulle vara en helt fel teori, så har barnen i alla fall haft det utomordentligt roligt, medan du läste för dem!

Och personligen tror jag även att e-böckerna kanske kan vara ett spännande alternativ, för de barn och ungdomar som av olika orsaker, inte orkar ens att ta i en bok! För dom finns!

E-böcker är roligt

E-böcker är roligt!

E-böcker i framtiden.

Jag tror att vi bara är på tröskeln till något som vi inte kan ana ännu både vad gäller läsandets möjligheter, förutsättningar osv. Bibliotek läggs ner och våra svampar sitter kanske mer framför spel än faller ner i soffan med en bok! Ingen aning! Jag bara hoppas att alla tänkbara möjligheter ges att tillgodose alla barn rätt att få drömma sig bort i fantasins värld! Och det spelar som jag sa förut, inte en enda roll för mig, om orden som inspirerar dem, och får fantasin att blomma står skrivet på en:

pappersbit,
runsten eller
läsplatta!!

Länge leve fantasin!!!